Starica razumjela Lekića

Ekipa njuz.me proteklog vikenda posjetila je vremešnu staricu Dostanu Šljivančanin, koja je cijeli svoj život provela na Durmitoru. Ova vitalna starica nam je u razgovoru sumirala političku situaciju u Crnoj Gori, još od njenog rođenja davne 1930. godine.


 

EKSKLUZIVNO: Ispovjest starice Dostane Šljivančanin sa Durmitora koja je razumjela sto Miodrag Lekić kaže

Vidiš sine moj, ja sam ti rođena za vremena Kralja Aleksandra. Kako smo ti mi na Durmitoru visoko, i nijesmo imali prilike da se srijećemo sa vladarima, ne mogu ti pričati kakav je on bio. Upoznala sam ove naše glavešine koji su dolazili nakon rata. Bilo je tu lijepijeh i pametnijeh ljudi. Najviše nam je bilo milo kad bi nam Tito dolazio. Poslije je došla i televizija pa su nam i političari bili bliskiji." kaze starica dok ispija svoju kafu i nastavlja. "Dolazio nam je i Milo, bogomi, više puta. Visok, lijep i zgodan.

No ti bogomi moram reć nešto iskreno. Milo mi nije ništa nasprem ovog Ćakija Lekića. Tako pametnog čoeka ja odavno viđela nijesam. Kad on priča o renesansnoj umjetnosti, a naročito kada on upoređuje umjetnike tog vremena i njihov uticaj na razvoj i napredak Crne Gore, ja se sva u uvo pretvorim i slušam ga kako besjedi. A umije taj Ćaki i po tri sata samo o tome. Lagani potezi kistom, sfumato. Kaže kada ga Ranko zovne na pregovore da oni samo o Tintoretu pričaju.Pravi predsjednik. Živio mi sto godina. Takvog Crna Gora treba i takoga traži."

Ostavismo ovu vremešnu staricu nasmijanu uz njen poziv da svratimo svaki put kad nas posao nanese.