Crnu Goru očekuje privredni bum dolaskom sirijskih turista

Podgorica (mozakUbime) - Iz NTO Crne Gore su saopštili da spremno dočekuju najavljeni talas turista iz Sirije i da za njih spremaju brojna iznenađenja. Portparol NTO Pavle Rastoder izjavio je da Crnu Goru očekuje nikad bolja sezona i posebno je istakao veliko interesovanje turista iz Sirije i Afganistana, koji su ranijih godina ljeta uglavnom provodili u domovini.

Radi se o srednje platežnim kategorijama turista, koja dnevno više troši nego oni Srbijanci, a koje više interesuju šetnje kroz prirodu, nego naše plaže. Sirijski turisti će dati značajan zamah turističkoj privredi srednje regije, koja je do sada bila nedovoljno razvijena.

NTO: Sirijci welcome

Rastoder je najavio da će NTO u saradnji sa turističkim organizacijama Danilovgrada, Nikšića i Podgorice pripremiti specijalne pakete pješačkih tura na kojima će zainteresovani moći da vide sve znamenitosti glavnog grada i drevne Trebjese. „Posebno nas raduje što ćemo Sirijcima prikazati ruševine Duklje, koja je do sada bila u zapećku, a koja će ih za kratko podsjetiti na njihov rodni kraj. Predviđen je i prenoćište u nikšićkom Domu revolucije i smatramo da će to izazvati poplavu emocija kod ove grupe turista. U razmišljanju smo da mu za vrijeme sezone promijenimo ime u „Dom Alepo i Kandahar“ kako bi se naši gosti osjećali kao kod svoje kuće.“.

Pravoslavna crkva će takođe spremno dočekati sezonu, a iz Mitropolije su naglasili da će cijene u manastiru Ostrog ostati nepromijenjene za vrijeme prolaska sirijske grupe turista.

Zorica Kovačević: Sirijci velika šansa

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je najavila projekat „Povećanje kapaciteta turističke privrede i smanjenje nezaposlenosti postavljanjem štandova za vodu i hranu na sirijskoj ruti“.

Kako je rečeno na press konferenciji, Zavod za zapošljavanje, Ministarstvo i Investiciono razvojni fond će davati bespovratne kredite za podizanje šatorskih naselja i štandova sa pitkom vodom na sirijskoj trasi.

Očekuje se da će na 132 kilometra puta biti otvoreno oko 250 štandova na kojima će se prodavati voda crnogorskih proizvođača, dok će na svakom desetom kilometru biti organizovane šatre pod kojima će Sirijci moći da degustiraju raštan, njeguški goveđi pršut, žućenicu, vino i ukljevu.

Na graničnim prelazima sa Albanijom i BiH bliskoistočne goste će dočekivati i ispaćati hercegnovske mažoretke i Žuti Serhatlić.

Velikom projektu će se pridružiti i Crnogorska kulturna mreža (CKM), koja će svakom Sirijcu dodijeliti crnogorskog oskara, komplet državnih simbola i povelju „Da je vječan 21. Maj“ povodom desetogodišnjice od obnove nezavisnosti.