Andrić: Ja sam mislio da sam Ćuprijac

Raj (mozakUbime) - Nakon što je na jednom od portala u Crnoj Gori izašao, ničim izazvan tekst koji se bavi nacionalnim opredjeljenjem nobelovca Iva Andrića ekipa portala mozakUbi.me je iskoristila usluge prijatelja spiritualiste kako bi obavila razgovor sa slavnim nobelovcem.

Gospodine Andriću kako ste?

Ivo Andrić: Moram priznati da sam do danas vodio miran posmrtni život u Raju ne hajući nizačim sem za pisanjem i uživanjem u blagodetima posthumnog života.

Dakle ako sam Vas dobro razumio ipak Vas je potresao današnji tekst?

Dakako da jeste. Ničim izazvano danas sam počeo da štucam što je bio direktan znak da se neko bavi mnome dolje u zemaljskom životu. Pokušao sam da odgonetnem o čemu se radi jer mi je bilo jasno da nije u pitanju datum moje smrti, jer to nije taj dan. A onda je kao grom iz vedra neba odjeknula informacija da se neko bavi mojim nacionalnim identitetom.

I kako ste sad? Kako se sada osjećate i da li možemo od Vas ekskluzivno da saznamo vaše osjećanje? Naravno ne nacionalnio nego onako emotivno.

Ne znam što da mislim. Nije vama dolje lako kad se bavite mnome i mojim osjećanjima. Evo ekskluzivno za vaš portal ću reći da sam ja mislio da sam nacionalno Ćuprijac, nego eto, pojavio se neki Ćosović koji me je razuvjerio i hvala mu na tome. Ipak bih ga zamolio da se vrati Tesli. I on i svi ostali koji imaju viška slobodnog vremena. Mada, neka ostave i Teslu na miru. I Nikolu i sve nas koji počivamo u miru. Neka nađu sebi zabavu drugu.

Da li možemo da dobijemo odgovor na još jedno pitanje?

Bolje ne. Moram da završim svoj novi roman.

Ekipa mozakUbi.me se na kraju zahvalila našem velikom Nobelovcu cijeneći njegovo izdvojeno vrijeme u nadi da će uspjeti da počiva u miru lišen daljih zaludnih kopanja po genetici njega i njegove porodice.