Vlada će možda ukinuti majke

Podgorica (mozakUbime) - Umjesto pregovora sa majkama koje protestuju, majke troje i više djece će Vlada možda ukinuti, pišu podgorički mediji. Ekspertski tim Vlade Crne Gore, koji je Vlada zadužila da sagleda sve aspekte Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, predložiće Vladi ne samo da ne vraća ranije iznose naknada majkama sa troje i više djece, već i da ukine majke u potpunosti.

Kao argumente, ekspertski tim je naveo da majke troje i više djece uglavnom nisu vojno i poslovno sposobne sposobne i da nisu saglasne sa strateškim opredjeljenjima Vlade i interesima cijelog društva. Ekspertski tim je obrazložio da su majke samo teret društva jer ne mogu da rade kao konobarice i spremačice u hotelima , a nemoguće ih je slati i u NATO misije po svijetu. Jedan od argumenata je i da majke sa troje i više djece slabo podnose rusku zimu.

Postupajući po preporukama ekspertskog tima, Vlada će najvjerovatnije usvojiti Strategiju za ukidanje majki do 2025, kao i predlog o otvaranju državne Agencije za lapot. Svjetska banka je nedavno upozorila da je zbog majki koje su rodile troje i više djece došlo do povećanja nezaposlenosti, te da su nova djeca veliko fiskalno opterećenje za državu.

Majke su, s druge strane, poručile da neće pristati na smanjenje naknada, a kamoli na ukidanje, i ukoliko izvršna vlast ne odustane od tih namjera, organizovaće nove proteste.

Krstana Zrnčić iz koordinacionog Odbora majki kazala je za Mozakubi.me: “Ako nas ukinu, mi ćemo nestati.”

Izvor slike © www.lumiere.nl