PODGORICA: Paljenjem auta protiv zagađivanja životne sredine

NVO “Zapali me” pokrenula inicijativu kojom se koncentracija izduvnih gasova u Glavnom gradu redukuje smanjanjem broja vozila koja svakodnevno narušavaju kvalitet životne sredine.


 

Naime, kako navode iz te NVO stručnjaci sa Hemijskog i Mašinskog fakulteta UCG su izračunali da se paljenjem jednog skupocjenog džipa od 3000 ili više kubika proizvede tek onoliko štetnih materija koliko bi taj isti džip proizveo regularnom gradskom vožnjom za 3-4 dana.

Tako je zaključeno da je upravo ovo najefikasniji i ujedno najjeftiniji metod čuvanja ionako zagađenog vazduha. Podgoričani su ozbiljno shvatili akciju čemu svjedoči sve više zapaljenih vozila, uglavnom metodom polivanjem haube benzinom ili postavljanje eksplozivnih naprava ispod motora. Druga metoda je znatno pouzdanija, mada je nešto skuplja.

“Naravno, naišli smo na mnoga protivljenja akcije. Osim od vlasnika vozila koja učestvuju, optužbe stižu iz Vatrogasne službe i od građana kojima zamislite smeta buka koja se proizvodi u sitnim satima, kad normalan svijet spava, primjenjivanjem metode postavljanja bombe ispod motora.”- kaže za naš portal PR “Zapali me”.

Treba reći da je u Podgorici, za vrlo kratko vrijeme, zapaljeno 209 vozila, uglavnom vrijednosti veće od 25.000€ i da je već primjetno da je koncentracija stetnih materija znatno manja.

autor: M.D.